Vacanțe toscane (2): Pisa, 
Lucca și Viareggio

Continui periplul toscan, început cu Siena și împrejurimile sale, cu partea de nord-est a regiunii italiene. Unde am vizitat litoralul (Viareggio și alte stațiuni din jur), Pisa și bijuteria acestei părți de lume, orășelul medieval Lucca. Toate localitățile sunt destul de apropiate între ele, legate de autostradă și merită vizitate.

Pisa

Orașul – un port vestit al Mediteranei încă din vremea romanilor – a cunoscut o amplă dezvoltare în Evul Mediu. Perioadă din care datează și bijuteriile sale arhitectonice, păstrate până astăzi. Stilul “pisan” este consacrat în arhitectură și sculptură și la dezvoltarea acestuia a avut o mare contribuție Giovanni Pisano, care a adus elemente noi în sculptura toscană. Elemente ce pot fi văzute în cadrul monumentelor din complexul Campo dei Miracoli – unde se află și celebrul Turn din Pisa.

Campo dei Miracoli este centrul monumental al orașului Pisa. Reunește Baptisteriul (Battistero), Catedrala, Muzeul Domului, Turnul Înclinat (Clopotnița sau Campanile), Camposanto și Museo delle Sinopie (o colecție de desene). În apropierea vastului Campo dei Miracoli se mai află bisericile Santa Maria della Spina și San Paolo a Ripa d’Arno.

Turnul din Pisa, celebru în toată lumea a devenit simbolul orașului. Înclinarea Turnului, se știe, e cauzată de calitatea solului, iar autoritățile italiene caută mereu soluții și resurse ca să consolideze fundația monumentului înalt de 56 de metri.

Vizitarea Turnului din Pisa cere mult timp și răbdare. Biletele (destul de scumpe) includ mai multe clădiri ale complexului, iar cozile la intrări sunt foarte mari la orice oră. Turnul se vizitează în grupuri, la anumite intervale orare, așa că e bine să te înarmezi cu multă răbdare dacă vrei să ajungi până sus!

Lucca

Cred că este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume și, pentru mine, orașul toscan preferat! Da, mi-a plăcut chiar mai mult decât Florența, Siena sau Pisa. Lucca are un șarm și o autenticitate pe care nu le-am găsit în niciun alt loc din Toscana.

Cetatea medievală a rivalizat, de-a lungul istoriei, din punct de vedere comercial și administrativ, cu Florența și Pisa. Astăzi, orașul Lucca are aproape 80.000 de locuitori și atrage anual sute de mii de turiști.

Lucca este dispus concentric, în jurul Pieței del Mercato (foto mare sus), circulară, mică, atât de boemă, mărginită de magazine de suveniruri, cafenele și restaurante. E foarte ușor să te pierzi pe străduțele sale. Orășelul e împrejumuit de niște ziduri groase din cărămidă și majoritatea străduțelor sunt pietonale. Ai grijă, ține bine minte pe unde ai intrat (numele porții este vizibil) și unde ai parcat (dacă e cazul) pentru că te poți rătăci foarte ușor în acest loc!

În Lucca ai de vizitat Domul, Pinacoteca Națională, biserica San Michele in Foro, Catedrala San Martino și Basilica San Frediano, printre altele. Tot în Lucca se află și Casa Puccini (foto jos)  – casa natală a compozitorului italian Giacomo Puccini, iar vara aici se organizează un festival de muzică, Lucca Summer Festival, unde concertează artiști celebri. Pentru vara lui 2012, sunt programate concerte cu Blink 182, Laura Pausini, Tom Petty, Kasabian, Norah Jones și alții!

Viareggio și împrejurimile

Viareggio este locul în care am petrecut o săptămână la plajă, un sejur pe malul mării Tireniene. Este o stațiune destul de frecventată de familiile italiene, foarte aglomerată în weekend, cu o plajă lungă, largă, dar în care se face turism de masă. Cu alte cuvinte, 99% din plajă este privată, cu condiții bune, dar cu șezlong lângă șezlong și prețuri destul de mari. O zi de plajă, cu 2 șezlonguri și o umbrelă costă între 15-20 de euro, în funcție de hotelul la care stai și zonă.

Am ales Viareggio pentru că este o stațiune mare, cu o promenadă lungă (foto jos), plină de parcuri, magazine, restaurante, cafenele, gelaterii și hoteluri cu o arhitectură tipic toscană. Mâncarea este delicioasă, oriunde intri mănânci o pizza adevărată, salate uriașe și preparate foarte gustoase din fructe de mare. Sunt și multe spa-uri, de o calitate foarte bună. Este, însă, un loc mai potrivit pentru familii, care nu are o viață de noapte palpitantă.

Viareggio este cunoscut și pentru carnavalul care are loc aici, în fiecare an, primăvara.

Puțin mai la nord de Viareggio sunt și alte stațiuni estivale, cele mai cunoscute fiind Lido di Camaiore, Marina di Pietrasanta și Forte de Marmi – o stațiune plină de vile luxoase și cu plaje liniștite, frecventată de lumea mondenă a Italiei, care deține case de vacanță în zonă.

Din Viareggio am făcut, într-una din zile, o excursie pe mare la Cinque Terre, o zonă superbă a Italiei, cu peisaje de coastă fantastice, aproape de Genoa, despre care am să scriu în curând.

Anunțuri
Categorii: Europa, Uncategorized | Etichete: , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: